• przejdź do nawigacji strony
  • przejdź do treści strony
  • przejdź do stopki strony

  • , link otworzy się w nowej karcie
  • , link otworzy się w nowej karcie
  • logo twitter, link otworzy się w nowej karcie
  • , link otworzy się w nowej karcie
  • , link otworzy się w nowej karcie
  • COLLEGIUM WITELONA
  • PL
  • EN
  • UKR
  • Aktualności
  • Wydawnictwo Uczelni
    • O Wydawnictwie
    • Kierownictwo Wydawnictwa
    • Dokumenty organizacyjne
  • Rada Wydawnicza
  • Zeszyty naukowe
  • Pliki do pobrania
  • Opis procedury wydawniczej
  • Procedura recenzowania monografii
  • Monografie do pobrania
  • Zasady etyki publikacyjnej
  • Zamów książkę
  • Nasze publikacje
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Lista publikacji
  • Biotechnologia żywności dla dietetyków. Aspekty technologiczne i żywieniowe

Biotechnologia żywności dla dietetyków. Aspekty technologiczne i żywieniowe

  • Autor: Włodzimierz Bednarski, Jerzy Jan Pietkiewicz
  • Rok wydania: Legnica 2018

Znaczenie wiedzy o pozyskiwaniu i przetwarzaniu żywności oraz jej oddziaływaniu na zdrowie człowieka znajduje odzwierciedlenie w powoływaniu nowych dyscyplin naukowych w takich dziedzinach jak nauki biologiczne, rolnicze i medyczne. Znaczący postęp dokonuje się w biotechnologii, interdyscyplinarnym zakresie wiedzy o organizmach żywych z uwzględnieniem możliwości ukierunkowanej ingerencji w ich rozwój na poziomie molekularnym. Osiągnięcia w biologii molekularnej i inżynierii genetycznej sprzyjają doskonaleniu procedur hodowli drobnoustrojów, roślin i zwierząt, a także poprawie ich składu chemicznego i przydatności w produkcji żywności.

W przetwarzaniu żywności wzrasta znaczenie procesów biotechnologicznych z wykorzystaniem wyselekcjonowanych szczepów drobnoustrojów lub ich metabolitów, głównie enzymów. Umożliwia to produkcję żywności o korzystnych właściwościach funkcjonalnych oraz żywieniowo bezpiecznej. Znaczenie stosowania drobnoustrojów oraz preparatów enzymatycznych w produkcji żywności zaprezentowano w opracowaniu dość przekonująco w kilku rozdziałach.

Zakres treści monografii obejmuje zagadnienia niezbędne do poznania podstaw prowadzenia procesów biotechnologicznych oraz skutków ich oddziaływania na poprawę jakości żywności z uwzględnieniem wiedzy o wpływie jej składników na zdrowie konsumentów, a także w profilaktyce chorób dietozależnych. Szczególną uwagę zwrócono na biotechnologiczne możliwości modyfikacji immunologicznych i alergicznych właściwości żywności. Przedstawiono także problematykę dotyczącą immunobiotechnologii. W opinii autorów monografii jej treść uwzględnia wymagania programowe kształcenia specjalistów na takich kierunkach studiów jak: dietetyka, biotechnologia oraz technologia żywności i żywienie człowieka.

Zobacz inne publikacje

  • Wszystkie publikacje
  • Autorytet współczesnego nauczyciela w perspektywie uczniów. Studium teoretyczno-empiryczne

    • Rok wydania: Legnica 2024
  • Zeszyty Naukowe Collegium Witelona nr 42(1)/2022

    • Rok wydania: Legnica 2022
  • Stanowisko dydaktyczne z wykorzystaniem platformy Arduino. Projekty w zakresie robotyki

    • Rok wydania: Legnica 2022
  • Stanowisko dydaktyczne z wykorzystaniem platformy Arduino. Projekty w zakresie telemetrii

    • Rok wydania: Legnica 2022
  • Zeszyty Naukowe PWSZ im. Witelona w Legnicy nr 41(4)2021

    • Rok wydania: Legnica 2021
  • Zeszyty Naukowe PWSZ im. Witelona w Legnicy nr 40(3)2021

    • Rok wydania: Legnica 2021
  • Arteterapia i życie. Historia osobista

    • Rok wydania: Legnica 2021
  • Zeszyty Naukowe PWSZ im. Witelona w Legnicy nr 39(2)2021

    • Rok wydania: Legnica 2021
  • Logo Baz Hum
  • Logo Cite Index
  • Logo ICI Journal Master List

Kontakt

  • ul. Sejmowa 5A,
    budynek C, pokój 119

  • przemyslaw.kulon@collegiumwitelona.pl

  • 76 723 23 43

Wydawnictwo

  • O Wydawnictwie
  • Opis procedury wydawniczej
  • Nasze publikacje

Informacje

  • Zeszyty Naukowe
  • Zamów książkę
  • Pliki do pobrania
  • Deklaracja dostępności

Social media

  • , link otworzy się w nowej karcie
  • , link otworzy się w nowej karcie
  • logo twitter, link otworzy się w nowej karcie
  • , link otworzy się w nowej karcie
  • , link otworzy się w nowej karcie

© 2022 Collegium Witelona Uczelnia Państwowa

Collegium Witelona Uczelnia Państwowa

Projekt i realizacja: bprog